Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi foka: közepesen nehéz
Árkategória: közepesen olcsó
Káposztabomba hozzávalók:
1 középnagyságú fej édes káposzta
50 dkg sertéscomb
15 dkg rizs
1 tojás
1kis fej hagyma
10 dkg zsír vagy olaj
2 dl tejföl
10
dkg morzsa
1 dkg só
3 g bors
Káposztabomba elkészítése:
A húst megdaráljuk,a hagymát zsíron fedő alatt puhára pároljuk,
majd zsírjára sütjük. A megtisztított rizst 2 dkg zsiradékon
megpároljuk, kétszer annyi vízzel fölengedjük és félpuhára
főzzük.
A megmosott káposztát, külső zöld leveleitől megtisztítjuk,
20 percig gyengén fővő sós vízben abáljuk. Szűrőlapáttal kiemeljük
a vízből, jól lecsurgatjuk és a megpuhult külső leveleit
(kb. 10-12 levelet) széjjelhajtjuk. A káposzta közepét, ami
még nyers, kivágjuk, apróra vagdaljuk, gyengén
sózzuk és 2 dkg zsiradékori kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk. Ezután az elkészült anyagokat, a húst, a rizst, a káposztát
összekeverjük, hozzáadunk egy nyers tojást, sóval, borssal
füszerezzük. Az így nyert tölteléket a kivágott káposztarej helyére
a közepébe egy tömegben vísszahelyezzük, a leveleket
szorosan ráhajtjuk, hogy a káposztafej visszanyerje eredeti alakját.
Egy tisztára mosott szalvétába szorosan belekötjük, fakanál
nyelére függesztve, fazékban forró sós vízben 40 percig
főzzük. Utána a fazékból kiemeljük, lecsurgatjuk és lapos tálra
borítjuk, torzsajával felfelé, amit hegyes késsel kivágunk belőle.
Most egy másik tálra - amiben feltálaljuk - visszafordítjuk,
közvetlenül tálalás előtt tejföllel meglocsoljuk és pirított zsemlemorzsával
megszórjuk. Az asztalnál cikkekre vágva adagoljuk.